Pyöri oman navan ympärillä ja osta paikallisesti

Tuleeko koskaan mietittyä mitä eroa on sillä ostatko paikallisesti vai jostain muualta? Kauniita puheita kotiinpäin vetämisen puolesta kuulee sekä virkamiehiltä, että yksityisiltä kuluttajilta. Mitä se paikallisesti ostaminen ihan käytännön tasolla tarkoittaa. Ja miksi on tärkeää ostaa paikallisesti, jos on mahdollisuus valita?

Kirjoitan tähän esimerkin ihan läheltä eli meidän omasta liiketoiminnasta. Meidän yrityksessä on tällä hetkellä kolme työntekijää. Mainitaan tässä välissä, että ennen kuin perustin yrityksemme ei Rovaniemellä tai ylipäätään Lapissa ollut paikallista apuvälinepajaa, joten tuotteet ja palvelut ostettiin Oulusta ja kauempaa. Olemme siis luoneet tänne kolme uutta paikallista työpaikkaa.

Meidän työntekijöillä on yhteensä viisi lasta, joten iso osa tienaamastamme rahasta kiertää suoraan ruokakaupan, vaatekaupan, urheilukaupan ja urheiluharrastusten myötä takaisin paikalliseen kiertoon. Meillä kolmella työntekijällä on yhteensä kaksi omakotitaloa ja neljä autoa eli osa jäljelle jäävästä palkasta meneekin rautakauppaan, vesi-, sähkö- ja kaukolämpöyhtiöille, huoltoasemalle ja autonhuoltajalle. Tokihan käytämme myös muita palkallisia palveluita kuten optikkoliikettä (Brillet), kampaajaa (Beayty 4 You), ravintolapalveluita ja taksiakin. Tienaamamme raha jää siis pääosin paikkakunnalle.

Yrityksemme käyttää myös omissa ostoissa mahdollisuuksien mukaan paikallisia palveluita ja tuotteita. Ostamme kirjanpitopalvelut paikallisesti (Rovaniemen Tilipiste), teetämme töitä alihankintana paikallisella erittäin taitavalla suutarilla (Avain Suutari) ja ostamme työterveyspalvelut Lappicasta, joka onkin ainoa paikallinen, työterveyspalvelu. Myös työkalut ja laitteet pyrimme hankkimaan paikkakunnan rautakaupasta, pääsääntöisesti K-raudasta. Joka ainoasta liikkeestä saamme erinomaista palvelua ihmisiltä, jotka tuntevat meidät henkilökohtaisesti.

Tämä on yksinkertainen yhtälö. Kun ostamme paikallisesti, raha kiertää paikallisesti, eikä karkaa. Samalla myös veromarkat jäävät paikkakunnalle. Kun tämän syklin ymmärtää tulee kiinnitettyä entistä enemmän huomiota siihen, että sekä yrityksemme että meidän henkilökohtaisesti kuluttamamme rahat jäävät alueelle. Viime vuosina olen kiertänyt ahkerasti Lapin kuntakeskuksia. Liian usein törmään tilanteeseen, jossa paikallinen kenkäkauppa, suutarinliike tai pieni ruokakauppa on joutunut sulkemaan ovensa.

Likiliike, paikallisuus

Likiliikelogo

Rovaniemellä yksi tapa tunnistaa paikallinen yritys on Likiliikemerkki. Likiliike on rovaniemeläinen yrittäjäyhteisö, jopa kansanliikkeeksi verrattu joukko, johon kuuluu jo reippaasti yli 200 paikallista yritystä.  Likiliike järjestää tapahtumia ja sillä on oma uusi verkkokauppa.

Likiliikkeen omilla sivuilla lukee näin: ”Likiliike on tae yrityksen paikallisuudesta. Likiliike on merkki, joka viestii rovaniemeläisyydestä, kotimaisesta laadusta, pätevästä lähipalvelusta ja lappilaisesta yhteisöhengestä. Merkki takaa, että liikkeillä on aina rovaniemeläinen omistuspohja.” Likiliike käyttää usein slogania ”Raha liikkuu, mutta ei karkaa”. Se kiteyttääkin hyvin koko Likiliikkeen idean.

Haastankin jokaisen miettimään omalla kohdallaan sekä työssään että yksityisenä henkilönä, voisiko jonkun ostopäätöksen tehdä toisin niin, jotta meidän omat eurot jäisivät meidän omaan käyttöön.

Huomenna, lauantaina 1.9. sinulla on mahdollisuus tutustua Likiliikkeisiin Lordin aukiolla järjestettävillä Liki-Markkinoilla. Mekin ApuLapista olemme siellä kymmenien muiden yritysten kanssa esittelemässä omia palveluitamme ja tuotteitamme. Tervetuloa juttelemaan apuvälineistä ja paikallisuudesta!

Liki-Markkinat, Lordin aukio

Liki-Markkinat

Kaisa Repo, yrittäjä, apuvälineteknikko (AMK), ApuLappi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s